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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
02/06/2022 |
Data da última atualização: |
10/04/2024 |
Tipo da produção científica: |
Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
Autoria: |
LANA, U. G. de P.; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; VILELA, A. E.; GOMES, E. A.; PIRES, V. L. M.; SOUSA, S. M. de; VALICENTE, F. H. |
Afiliação: |
UBIRACI GOMES DE PAULA LANA, CNPMS; CHRISTIANE ABREU DE OLIVEIRA PAIVA, CNPMS; ARIANA ELISEI VILELA; ELIANE APARECIDA GOMES, CNPMS; VICTOR LORRAN MENDES PIRES; SYLVIA MORAIS DE SOUSA TINOCO, CNPMS; FERNANDO HERCOS VALICENTE, CNPMS. |
Título: |
Avaliação da qualidade de inoculates à base de Bacillus para promoção de crescimento de plantas produzidos em sistema on farm. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2022. |
Páginas: |
25 p. |
Série: |
(Embrapa Milho e Sorgo. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 238). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
ODS 2. |
Conteúdo: |
RESUMO - Nos últimos anos, o mercado e a demanda por insumos biológicos têm crescido exponencialmente no Brasil, seguindo uma tendência mundial. Com isso, diversos produtores rurais têm fabricado em suas fazendas insumos microbiológicos para aplicação direta nas lavouras, prática conhecida como produção on farm. Enquanto os produtos comerciais precisam seguir processos rígidos para produção, registro e comercialização, na produção on farm ainda não existe nenhuma obrigatoriedade quanto ao controle de qualidade e fiscalização. O objetivo deste trabalho foi avaliar a qualidade microbiológica de amostras de inoculantes à base de Bacillus, destinados à promoção de crescimento de plantas, produzidos em sistema on farm. As amostras foram caracterizadas quanto a parâmetros fisico-químicos, diluídas e plaqueadas em meio de cultura, permitindo a obtenção de colônias isoladas e morfologicamente distintas, indicando contaminação. Análises moleculares de 41 isolados baseadas no sequenciamento parcial do gene 16S rRNA revelaram a presença de quatro gêneros e indicaram que mais de 90% dos isolados pertencem a espécies potencialmente patogênicas. Apenas quatro isolados foram identificados como B. megaterium e apresentaram o mesmo perfil genético da cepa B. megaterium (CNPMS B119), indicando como inóculo um produto comercial desenvolvido para solubilização e mineralização de fósforo do solo. Assim, as amostras avaliadas de Bacillus produzidas em sistema on farm para promoção de crescimento de plantas apresentam elevado índice de contaminação por diferentes espécies bacterianas, com potencial risco para saúde humana e/ou de animais. ABSTRACT - In the last years, Brazil?s market and demand for biological products have grown exponentially, following a worldwide trend. As a result, several farmers have been producing microbiological inputs for direct crop application, a practice known as on-farm production. While commercial products need to follow strict production, registration, and commercialization processes, there is no obligation regarding quality control and inspection for on-farm production. The objective of this work was to evaluate the microbiolo- gical quality of Bacillus-based inoculants for plant growth promotion produced on-farm system. The inoculant samples were characterized for physicochemical parameters, diluted, and plated on a solid medium, allowing the observation of morphologically distinct colonies, indicating contamination. Molecular analyzes of 41 isolates based on partial sequencing of the 16S rRNA gene revealed the presence of four different genera and indicated that more than 90% of the isolates belonged to potentially pathogenic species. Only four isolates were identified as B. megaterium and showed the same genetic profile as the CNPMS B119 strain, which is the inoculum of a commercial product developed for solubilization and mineralization of soil phosphorus. Thus, the evaluated samples of Bacillus-based inoculants produced an on-farm system for plant growth promotion showed a high rate of contamination by different bacteria species, with potential risk to human and/or animal health. MenosRESUMO - Nos últimos anos, o mercado e a demanda por insumos biológicos têm crescido exponencialmente no Brasil, seguindo uma tendência mundial. Com isso, diversos produtores rurais têm fabricado em suas fazendas insumos microbiológicos para aplicação direta nas lavouras, prática conhecida como produção on farm. Enquanto os produtos comerciais precisam seguir processos rígidos para produção, registro e comercialização, na produção on farm ainda não existe nenhuma obrigatoriedade quanto ao controle de qualidade e fiscalização. O objetivo deste trabalho foi avaliar a qualidade microbiológica de amostras de inoculantes à base de Bacillus, destinados à promoção de crescimento de plantas, produzidos em sistema on farm. As amostras foram caracterizadas quanto a parâmetros fisico-químicos, diluídas e plaqueadas em meio de cultura, permitindo a obtenção de colônias isoladas e morfologicamente distintas, indicando contaminação. Análises moleculares de 41 isolados baseadas no sequenciamento parcial do gene 16S rRNA revelaram a presença de quatro gêneros e indicaram que mais de 90% dos isolados pertencem a espécies potencialmente patogênicas. Apenas quatro isolados foram identificados como B. megaterium e apresentaram o mesmo perfil genético da cepa B. megaterium (CNPMS B119), indicando como inóculo um produto comercial desenvolvido para solubilização e mineralização de fósforo do solo. Assim, as amostras avaliadas de Bacillus produzidas em sistema on farm para promoção de crescimento ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Agenda 2030; Bioproduto; Objetivo de desenvolvimento sustentável; Produção na fazenda; Selo ODS 2; Sustentabilidade. |
Thesagro: |
Bactéria; Contaminação; Inoculante; Insumo; Microbiologia do Solo; Risco. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1143636/1/Boletim-238-Avaliacao-da-qualidade-de-inoculantes-a-base-de-Bacillus-para-promocao-de-crescimento-de-plantas.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Cocais; Embrapa Florestas; Embrapa Roraima. |
Data corrente: |
18/02/2016 |
Data da última atualização: |
07/07/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
WAGNER, F. H.; HÉRAULT, B.; BONAL, D.; STAHL, C.; ANDERSON, L. O.; BAKER, T. R.; BECKER, G. S.; BEECKMAN, H.; SOUZA, D. B.; BOTOSSO, P. C.; BOWMAN, D. M. J. S.; BRÄUNING, A.; BREDE, B.; BROWN, F. I.; CAMARERO, J. J.; CAMARGO, P. B.; CARDOSO, F. C. G.; CARVALHO, F. A.; CASTRO, W.; CHAGAS, R. K.; CHAVE, J.; CHIDUMAYO, E. N.; CLARK, D. A.; COSTA, F. R. C.; COURALET, C.; MAURICIO, P. H. da S.; DALITZ, H.; CASTRO, V. R. de; MILANI, J. E. de F.; OLIVEIRA, E. C. de; ARRUDA, L. de S.; DEVINEAU, JEAN-LOUIS; DREW, D. M.; DÜNISCH, O.; DURIGAN, G.; ELIFURAHA, E.; FEDELE, F.; FEDELE, L. F.; FIGUEIREDO FILHO, A.; FINGER, C. A. G.; FRANCO, A. C.; FREITAS JÚNIOR, J. L.; GALVÃO, F.; GEBREKIRSTOS, A.; GLINIARS, R.; GRAÇA, P. M. L. de A.; GRIFFITHS, A. D.; GROGAN, J.; GUAN, K.; HOMEIER, J.; KANIESKI, M. R.; KHO, L. K.; KOENIG, J.; KREPKOWSKI, J.; LEMOS-FILHO, J. P.; LIEBERMAN, D.; LIEBERMAN, M. E.; LISI, C. S.; SANTOS, T. L.; LÓPEZ AYALA, J. L.; MAEDA, E. E.; MALHI, Y.; MARIA, V. R. B.; MARQUES, M. C. M.; MARQUES, R.; CHAMBA, H. M.; MBWAMBO, L.; MELGAÇO, K. L. L.; MENDIVELSO, H. A.; MURPHY, B. P.; O’BRIEN, J. J.; OBERBAUER, S. F.; OKADA, N.; PÉLISSIER, R.; PRIOR, L. D.; ROIG, F. A.; ROSS, M.; ROSSATTO, D. R.; ROSSI, V.; ROWLAND, L.; RUTISHAUSER, E.; SANTANA, H.; SCHULZE, M.; SELHORST, D.; SILVA, W. R.; SILVEIRA, M.; SPANNL, S.; SWAINE, M. D.; TOLEDO, J. J.; TOLEDO, M. M.; TOLEDO, M.; TOMA. T.; TOMAZELLO FILHO, M.; VALDEZ HERNÁNDEZ, J. I.; VERBESSELT, J.; VIEIRA, S. A.; VINCENT, G.; CASTILHO, C. V. de; VOLLAND, F.; WORBES, M.; ZANON, M. L. B.; ARAGÃO, L. E. O. C. |
Afiliação: |
FABIEN H. WAGNER, Remote Sensing Division, National Institute for Space Research - INPE; BRUNO HÉRAULT, CIRAD, UMR Ecologie des Forêts de Guyane; DAMIEN BONAL, INRA; CLÉMENT STAHL, Department of Biology, University of Antwerp; LIANA O. ANDERSON, National Center for Monitoring and Early Warning of Natural Disasters; TIMOTHY R. BAKER, School of Geography, University of Leeds; GABRIEL SEBASTIAN BECKER, Institute of Botany, University of Hohenheim; HANS BEECKMAN, Laboratory for Wood Biology and Xylarium, Royal Museum for Central Africa; DANILO BOANERGES SOUZA, Programa de Pós-graduação em Ciências de Florestas Tropicais, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; PAULO CESAR BOTOSSO, CNPF; DAVID M. J. S. BOWMAN, School of Biological Sciences, University of Tasmania; ACHIM BRÄUNING, Institute of Geography, University of Erlangen-Nuremberg; BENJAMIN BREDE, Laboratory of Geo-information Science and Remote Sensing, Wageningen University; FOSTER IRVING BROWN, Centro de Ciências Biológicas e da Natureza, Laboratório de Botânica e Ecologia Vegetal; JESUS JULIO CAMARERO, Instituto Pirenaico de Ecologia, Consejo Superior de Investigaciones Cientificas; PLÍNIO BARBOSA CAMARGO, Centro de Energia Nuclear na Agricultura, Laboratório de Ecologia Isotópica, Universidade de São Paulo; FERNANDA C.G. CARDOSO, Departamento de Botânica, Universidade Federal do Paraná; FABRÍCIO ALVIM CARVALHO, Departamento de Botânica, Universidade Federal de Juiz de Fora (UFJF); WENDESON CASTRO, Programa de Pós-Graduação Ecologia e Manejo de Recursos Naturais, Universidade Federal do Acre; RUBENS KOLOSKI CHAGAS, Departamento de Ecologia do Instituto de Biociências, Universidade de São Paulo (USP); JÉROME CHAVE, UMR 5174 Laboratoire Evolution et DiversitéBiologique, CNRS & UniversitéPaul Sabatier, Toulouse; EMMANUEL N. CHIDUMAYO, Biological Sciences Department, University of Zambia; DEBORAH A. CLARK, Department of Biology, University of Missouri-St. Louis; FLAVIA REGINA CAPELLOTTO COSTA, Coordenação de Pesquisas em Biodiversidade, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; CAMILLE COURALET, Laboratory for Wood Biology and Xylarium, Royal Museum for Central Africa; PAULO HENRIQUE DA SILVA, Centro de Ciências Biológicas e da Natureza, Laboratóio de Botânica e Ecologia Vegetal; HELMUT DALITZ, Institute of Botany, University of Hohenheim; VINICIUS RESENDE DE CASTRO, Departamento de Engenharia Florestal, Universidade Federal de Viçosa; JAÇANAN ELOISA DE FREITAS MILANI, Departamento de Engenharia Florestal, Universidade Federal do Paraná; EDILSON CONSUELO DE OLIVEIRA, Centro de Ciêcias Biológicas e da Natureza, Laboratório de Botânica e Ecologia Vegetal, Universidade Federal do Acre; LUCIANO DE SOUZA ARRUDA, Prefeitura Municipal de Rio Branco; JEAN-LOUIS DEVINEAU, Département Hommes, Natures, Sociétés, Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) et UMR 208 Patrimoines Locaux et Gouvernance; DAVID M. DREW, Dept. Forest and Wood Science, University of Stellenbosch; OLIVER DÜNISCH, Meisterschule Ebern für das Schreinerhandwerk; GISELDA DURIGAN, Floresta Estadual de Assis; ELISHA ELIFURAHA, Tanzania Forestry Research Institute (TAFORI); MARCIO FEDELE, Departamento de Ciências Florestais, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Universidade de São Paulo; LIGIA FERREIRA FEDELE, Departamento de Ciências Florestais, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Universidade de São Paulo; AFONSO FIGUEIREDO FILHO, Departamento de Engenharia Florestal – DEF, Universidade Estadual do Centro-Oeste; CÉSAR AUGUSTO GUIMARÃES FINGER, Departamento de Ciências Florestais, Centro de Ciências Rurais, Universidade Federal de Santa Maria; AUGUSTO CÉSAR FRANCO, Departamento de Botânica, Laboratório de Fisiologia Vegetal, Universidade de Brasília; JOÃO LIMA FREITAS JÚNIOR, Programa de Pós-Graduação Ecologia e Manejo de Recursos Naturais, Universidade Federal do Acre; FRANKLIN GALVÃO, Departamento de Engenharia Florestal, Universidade Federal do Paraná; ASTER GEBREKIRSTOS, World Agroforestry Centre (ICRAF); ROBERT GLINIARS, Institute of Botany, University of Hohenheim; PAULO MAURÍCIO LIMA DE ALENCASTRO, Coordenação de Pesquisa em Ecologia, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; ANTHONY D. GRIFFITHS, Research Institute for Environment and Livelihoods, Charles Darwin University; JAMES GROGAN, Department of Biological Sciences, Mount Holyoke College; KAIYU GUAN, Department of Earth System Science, Stanford University; JÜRGEN HOMEIER, Department of Plant Ecology, Albrecht von Haller Institute of Plant Sciences, University of Göttingen; MARIA RAQUEL KANIESKI, Departamento de Engenharia Florestal, Universidade do Estado de Santa Catarina; LIP KHOON KHO, Tropical Peat Research Institute, Biological Research Division, Malaysian Palm Oil Board; JENNIFER KOENIG, Research Institute for Environment and Livelihoods, Charles Darwin University; JULIA KREPKOWSKI, Institute of Geography, University of Erlangen-Nuremberg; JOSÉ PIRES LEMOS-FILHO, Departamento de Botânica, Instituto de Ciências Biologicas, Universidade Federal de Minas Gerais; DIANA LIEBERMAN, Division of Science & Environmental Policy, California State University Monterey Bay; MILTON EUGENE LIEBERMAN, Division of Science & Environmental Policy, California State University Monterey Bay; CLAUDIO SERGIO LISI, Departamento de Ciências Florestais, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Universidade de São Paulo; TOMAZ LONGHI SANTOS, Departamento de Engenharia Florestal, Universidade Federal do Paraná; JOSÉ LUIS LÓPEZ AYALA, Programa Forestal, Colegio de Postgraduados; EDUARDO EIJJI MAEDA, Department of Geosciences and Geography, University of Helsinki; YADVINDER MALHI, School of Geography and the Environment, University of Oxford; VIVIAN R.B. MARIA, Departamento de Ciências Florestais, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Universidade de São Paulo; MARCIA C. M. MARQUES, Departamento de Botânica, Universidade Federal do Paraná; RENATO MARQUES, Departamento de Solos e Engenharia Agrícola, Universidade Federal do Paraná; HECTOR MAZA CHAMBA, Laboratoria de Dendrochronologia y Anatomia de Maderas Espinoza; LAWRENCE MBWAMBO, Tanzania Forestry Research Institute (TAFORI); KARINA LIANA LISBOA MELGAÇO, Coordenação de Pesquisas em Biodiversidade, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; HOOZ ANGELA MENDIVELSO, Instituto Pirenaico de Ecologia, Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (IPE-CSIC); BRETT P. MURPHY, Research Institute for the Environment and Livelihoods, Charles Darwin University; JOSEPH J. O’BRIEN, Center for Forest Disturbance Science, USDA Forest Service; STEVEN F. OBERBAUER, Department of Biological Sciences, Florida International University; NAOKI OKADA, Graduate School of Agriculture, Kyoto University; RAPHAËL PÉLISSIER, Institut Français de Pondicherry; LYNDA D. PRIOR, School of Biological Sciences, University of Tasmania; FIDEL ALEJANDRO ROIG, Tree Ring and Environmental History Laboratory, Instituto Argentino de Nivología, Glaciología y Ciencias Ambientales – CONICET; MICHAEL ROSS, Department of Earth and Environment, Southeast Environmental Research Center, Florida International University; DAVI RODRIGO ROSSATTO, Departamento de Biologia Aplicada, FCAV, Universidade Estadual Paulista, UNESP; VIVIEN ROSSI, UR B&SEF (Biens et services des écosystèmes forestiers tropicaux), CIRAD; LUCY ROWLAND, School of Geosciences, University of Edinburgh; ERVAN RUTISHAUSER, CarboForExpert; HELLEN SANTANA, Coordenação de Pesquisas em Biodiversidade, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; MARK SCHULZE, HJ Andrews Experimental Forest, Oregon State University; DIOGO SELHORST, Ibama; WILLIAMAR RODRIGUES SILVA, PRONAT – Programa de Pós-Graduação em Recurso Naturais, Universidade Federal de Roraima; MARCOS SILVEIRA, Centro de Ciências Biológicas e da Natureza, Laboratóio de Botânica e Ecologia Vegetal, Universidade Federal do Acre; SUSANNE SPANNL, Institute of Geography, University of Erlangen-Nuremberg; MICHAEL D. SWAINE, School of Biological Sciences, University of Aberdeen; JOSÉ JULIO TOLEDO, Departamento de Ciências Ambientais, Universidade Federal do Amapá; MARCOS MIRANDA TOLEDO, CPACP; MARISOL TOLEDO, Instituto Boliviano de Investigacion Forestal (IBIF), Universidad Autonoma Gabriel René Moreno; TAKESHI TOMA, Department of Forest Vegetation, Forestry and Forest Products Research Institute (FFPRI); MARIO TOMAZELLO FILHO, Departamento de Ciências Florestais, Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz; JUAN IGNACIO VALDEZ HERNÁNDEZ, Programa Forestal, Colegio de Postgraduados; JAN VERBESSELT, Laboratory of Geo-information Science and Remote Sensing, Wageningen University; SIMONE APARECIDA VIEIRA, Núcleo de Estudos e Pesquisas Ambientais (NEPAM), Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP); GRÉGOIRE VINCENT, UMR AMAP (botAnique et bioinforMatique de l’Architecture des Plantes), IRD; CAROLINA VOLKMER DE CASTILHO, CNPS; FRANZISKA VOLLAND, Institute of Geography, University of Erlangen-Nuremberg; MARTIN WORBES, Crop Production Systems in the Tropics, Georg-August-University; MAGDA LEA BOLZAN ZANON, Departamento de Engenharia Florestal, Centro de Educação Superior Norte, Universidade Federal de Santa Maria; LUIZ E.O.C. ARAGÃO, College of Life and Environmental Sciences, University of Exetex. |
Título: |
Climate seasonality limits leaf carbon assimilation and wood productivity in tropical forests. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Biogeosciences, v. 13, n. 8, p. 2537-2562, Apr. 2016. |
DOI: |
10.5194/bg-13-2537-2016 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The seasonal climate drivers of the carbon cy-
cle in tropical forests remain poorly known, although these
forests account for more carbon assimilation and storage than
any other terrestrial ecosystem. Based on a unique combina-
tion of seasonal pan-tropical data sets from 89 experimental
sites (68 include aboveground wood productivity measure-
ments and 35 litter productivity measurements), their asso-
ciated canopy photosynthetic capacity (enhanced vegetation
index, EVI) and climate, we ask how carbon assimilation
and aboveground allocation are related to climate seasonal-
ity in tropical forests and how they interact in the seasonal
carbon cycle. We found that canopy photosynthetic capacity
seasonality responds positively to precipitation when rain-
fall is < 2000 mm yr-1 (water-limited forests) and to radia-
tion otherwise (light-limited forests). On the other hand, in-
dependent of climate limitations, wood productivity and lit-
terfall are driven by seasonal variation in precipitation and
evapotranspiration, respectively. Consequently, light-limited
forests present an asynchronism between canopy photosyn-
thetic capacity and wood productivity. First-order control by
precipitation likely indicates a decrease in tropical forest pro-
ductivity in a drier climate in water-limited forest, and in cur-
rent light-limited forest with future rainfall < 2000 mm yr-1. |
Thesagro: |
Carbono; Floresta tropical; Madeira; Mudança Climática. |
Thesaurus NAL: |
Carbon sinks; Climate change; Tropical forests; Wood. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/145152/1/2016-P.Botosso-Climate-seasonality-limits.pdf
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Marc: |
LEADER 05165naa a2201441 a 4500 001 2037530 005 2016-07-07 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.5194/bg-13-2537-2016$2DOI 100 1 $aWAGNER, F. H. 245 $aClimate seasonality limits leaf carbon assimilation and wood productivity in tropical forests.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aThe seasonal climate drivers of the carbon cy- cle in tropical forests remain poorly known, although these forests account for more carbon assimilation and storage than any other terrestrial ecosystem. Based on a unique combina- tion of seasonal pan-tropical data sets from 89 experimental sites (68 include aboveground wood productivity measure- ments and 35 litter productivity measurements), their asso- ciated canopy photosynthetic capacity (enhanced vegetation index, EVI) and climate, we ask how carbon assimilation and aboveground allocation are related to climate seasonal- ity in tropical forests and how they interact in the seasonal carbon cycle. We found that canopy photosynthetic capacity seasonality responds positively to precipitation when rain- fall is < 2000 mm yr-1 (water-limited forests) and to radia- tion otherwise (light-limited forests). On the other hand, in- dependent of climate limitations, wood productivity and lit- terfall are driven by seasonal variation in precipitation and evapotranspiration, respectively. Consequently, light-limited forests present an asynchronism between canopy photosyn- thetic capacity and wood productivity. First-order control by precipitation likely indicates a decrease in tropical forest pro- ductivity in a drier climate in water-limited forest, and in cur- rent light-limited forest with future rainfall < 2000 mm yr-1. 650 $aCarbon sinks 650 $aClimate change 650 $aTropical forests 650 $aWood 650 $aCarbono 650 $aFloresta tropical 650 $aMadeira 650 $aMudança Climática 700 1 $aHÉRAULT, B. 700 1 $aBONAL, D. 700 1 $aSTAHL, C. 700 1 $aANDERSON, L. O. 700 1 $aBAKER, T. R. 700 1 $aBECKER, G. S. 700 1 $aBEECKMAN, H. 700 1 $aSOUZA, D. B. 700 1 $aBOTOSSO, P. C. 700 1 $aBOWMAN, D. M. J. S. 700 1 $aBRÄUNING, A. 700 1 $aBREDE, B. 700 1 $aBROWN, F. I. 700 1 $aCAMARERO, J. J. 700 1 $aCAMARGO, P. B. 700 1 $aCARDOSO, F. C. G. 700 1 $aCARVALHO, F. A. 700 1 $aCASTRO, W. 700 1 $aCHAGAS, R. K. 700 1 $aCHAVE, J. 700 1 $aCHIDUMAYO, E. N. 700 1 $aCLARK, D. A. 700 1 $aCOSTA, F. R. C. 700 1 $aCOURALET, C. 700 1 $aMAURICIO, P. H. da S. 700 1 $aDALITZ, H. 700 1 $aCASTRO, V. R. de 700 1 $aMILANI, J. E. de F. 700 1 $aOLIVEIRA, E. C. de 700 1 $aARRUDA, L. de S. 700 1 $aDEVINEAU, JEAN-LOUIS 700 1 $aDREW, D. M. 700 1 $aDÜNISCH, O. 700 1 $aDURIGAN, G. 700 1 $aELIFURAHA, E. 700 1 $aFEDELE, F. 700 1 $aFEDELE, L. F. 700 1 $aFIGUEIREDO FILHO, A. 700 1 $aFINGER, C. A. G. 700 1 $aFRANCO, A. C. 700 1 $aFREITAS JÚNIOR, J. L. 700 1 $aGALVÃO, F. 700 1 $aGEBREKIRSTOS, A. 700 1 $aGLINIARS, R. 700 1 $aGRAÇA, P. M. L. de A. 700 1 $aGRIFFITHS, A. D. 700 1 $aGROGAN, J. 700 1 $aGUAN, K. 700 1 $aHOMEIER, J. 700 1 $aKANIESKI, M. R. 700 1 $aKHO, L. K. 700 1 $aKOENIG, J. 700 1 $aKREPKOWSKI, J. 700 1 $aLEMOS-FILHO, J. P. 700 1 $aLIEBERMAN, D. 700 1 $aLIEBERMAN, M. E. 700 1 $aLISI, C. S. 700 1 $aSANTOS, T. L. 700 1 $aLÓPEZ AYALA, J. L. 700 1 $aMAEDA, E. E. 700 1 $aMALHI, Y. 700 1 $aMARIA, V. R. B. 700 1 $aMARQUES, M. C. M. 700 1 $aMARQUES, R. 700 1 $aCHAMBA, H. M. 700 1 $aMBWAMBO, L. 700 1 $aMELGAÇO, K. L. L. 700 1 $aMENDIVELSO, H. A. 700 1 $aMURPHY, B. P. 700 1 $aO’BRIEN, J. J. 700 1 $aOBERBAUER, S. F. 700 1 $aOKADA, N. 700 1 $aPÉLISSIER, R. 700 1 $aPRIOR, L. D. 700 1 $aROIG, F. A. 700 1 $aROSS, M. 700 1 $aROSSATTO, D. R. 700 1 $aROSSI, V. 700 1 $aROWLAND, L. 700 1 $aRUTISHAUSER, E. 700 1 $aSANTANA, H. 700 1 $aSCHULZE, M. 700 1 $aSELHORST, D. 700 1 $aSILVA, W. R. 700 1 $aSILVEIRA, M. 700 1 $aSPANNL, S. 700 1 $aSWAINE, M. D. 700 1 $aTOLEDO, J. J. 700 1 $aTOLEDO, M. M. 700 1 $aTOLEDO, M. 700 1 $aTOMA. T. 700 1 $aTOMAZELLO FILHO, M. 700 1 $aVALDEZ HERNÁNDEZ, J. I. 700 1 $aVERBESSELT, J. 700 1 $aVIEIRA, S. A. 700 1 $aVINCENT, G. 700 1 $aCASTILHO, C. V. de 700 1 $aVOLLAND, F. 700 1 $aWORBES, M. 700 1 $aZANON, M. L. B. 700 1 $aARAGÃO, L. E. O. C. 773 $tBiogeosciences$gv. 13, n. 8, p. 2537-2562, Apr. 2016.
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